Meld je aan via Whatsapp WhatsApp
Menu

Onze eerst Blog!

Het idee speelde al een tijdje, we hadden zin om een blog te gaan schrijven. Over alles wat we belangrijk vinden, wat we meemaken. Mooie momenten, helaas soms ook verdrietige momenten.
We staan nog regelmatig versteld van alle gebeurtenissen die we tijdens ons werk meemaken.

Maar ja wanneer schrijf je dan zo’n tekst! Want wat jullie vast wel weten en misschien ook wel zullen gaan lezen in onze blogs, we hebben het best wel druk.
De praktijk vraagt veel van onze tijd, maar we hebben natuurlijk ook allemaal een gezin, familie vrienden en het is altijd zoeken naar een balans daartussen.

Maar nu is het Pasen, zomaar een dag extra weekend. Kijk dat is nou precies wat ik nodig had.

Nu zullen er veel blogs gaan komen over dingen die we meemaken maar deze eerste blog gaat over een ander onderwerp. Namelijk Kinkhoest.

Sommige van jullie zullen er vast al wat over hebben gehoord in het nieuws. We krijgen er steeds meer vragen over tijdens het spreekuur.
Dus gebruik ik deze eerste blog om jullie over kinkhoest te informeren.

In 2015 (jawel zo lang al geleden, maar nieuwe dingen invoeren duurt altijd lang) gaf de Gezondheidsraad en onze beroepsgroep het advies aan de minister om alle zwangere te vaccineren tegen Kinkhoest.
Het lijkt er op dat dit advies binnenkort over genomen zal worden.

Waarom zou je zwangere vaccineren tegen kinkhoest?

Kinkhoest is een besmettelijke ziekte die ernstige hoestbuien veroorzaakt. Kinderen worden hier voor gevaccineerd. Het is gevaarlijk voor met name jonge baby’s. Zij worden geboren zonder bescherming tegen Kinkhoest. Het duurt na de eerste vacinatie nog enige tijd voor zij beschermd zijn tegen Kinkhoest. Jaarlijks worden er gemiddeld 120 baby’s met Kinkhoest opgenomen in het ziekenhuis. Kinkhoest komt in alle seizoenen voor.

Als je zwangere een vaccinatie tegen Kinkhoest geeft dan gaat zij antistoffen maken. Deze antistoffen gaan via de placenta en navelstreng naar de baby.
De baby heeft dan bij de geboorte al antistoffen tegen Kinkhoest en is de eerste maanden van zijn of haar leven beschermd tegen deze ziekte. Vrouwen die in het verleden al Kinkhoest hebben doorgemaakt of zijn gevaccineerd hebben na een jaar nog voldoende antistoffen om zichzelf tegen Kinkhoest te beschermen, maar niet meer voldoende om hun baby te beschermen. Daarom is het belangrijk om tijdens de zwangerschap nogmaals gevaccineerd te worden.Naast het doorgeven van de antistoffen aan de ongeboren baby zorgt een Kinkhoest vaccinatie er ook voor dat zwanger vrouw zelf geen Kinkhoest krijgt. Zij kan dan na de bevalling niet haar pasgeboren baby besmetten.
De effectiviteit van een vaccinatie is in dit geval 91%. Dat wil zeggen dat bij de gevaccineerde zwangere 91% minder baby’s Kinkhoest krijgen.

Nu is het nog niet landelijk geregeld om zwangere te vaccineren tegen Kinkhoest.
Toch kun je dit wel al laten doen, mocht je dit belangrijk vinden. Je moet contact opnemen met je huisarts, het GGD of een vaccinatiecentrum. De kosten zijn niet overal gelijk, informeer hierover bij je apotheek en huisarts. Daar kun je een vaccinatie krijgen. Je moet dit zelf betalen.

Veel gestelde vragen:

  • Wat is de beste termijn om me te laten vaccineren? tussen de 28 en 32 weken. Inenting is mogelijk tot 38 weken.
  • Moet ik me elke zwangerschap opnieuw laten vaccineren? Ja
  • Werkt een vaccinatie ook bij een tweeling zwangerschap: ja
  • Is een kinkhoest vaccinatie veilig tijdens de zwangerschap? ja, in andere landen wordt de vaccinatie al jaren gebruikt.
  • Is het nodig om de baby nog te vaccineren als moeder tijdens de zwangerschap een vaccinatie heeft gehad? Ja dat is nodig.

We hopen dat deze informatieve blog nuttig voor jullie is. We zullen afwisselende onderwerpen gebruiken voor onze blogs. Mochten er onderwerpen zijn die jullie belangrijk interessant of gewoon leuk vinden dan laat het maar weten! Dan kijken wij of we er over kunnen schrijven.

Groetjes Anne, Marieke, Lianne, Roos en Marli