Meld je aan via Whatsapp WhatsApp
Menu

babie_slider

Bevallen

Bevallen is natuurlijk erg spannend! Hoe zal het gaan, hoeveel pijn zal het doen, wanneer gaat het beginnen en zo zijn er nog vele vragen. We begeleiden je van begin tot eind, we staan voor intensieve en persoonlijke begeleiding. Tijdens de zwangerschap bespreken we uitgebreid wat je kunt verwachten. We willen ook graag weten wat de wensen van jou en je partner zijn, zodat we onze zorg daar zoveel mogelijk op kunnen afstemmen. Het maken van een geboorteplan waarin je wensen en verwachtingen kunt verwerken helpt daarbij. Download hier een handleiding voor het maken van je geboorteplan.

Door je goed voor te bereiden en te weten wat je kunt verwachten kun je onzekerheid vaak wat verminderen. Samen zorgen we voor een zo goed mogelijk verloop van de bevalling.

Tijdens de zwangerschap wordt met je besproken of je thuis of in het ziekenhuis (poliklinisch) wil bevallen. Misschien heb je een duidelijke voorkeur voor thuis of het ziekenhuis, misschien wil je dit pas tijdens de bevalling beslissen. Het kan allebei.
Het belangrijkste is dat je daar bevalt waar je je het meest op je gemak en veilig voelt.  Hieronder tref je informatie die het misschien makkelijker maakt om een keuze te maken.

Thuis bevallen

Het nederlandse systeem van hooggekwalificeerde verloskundige zorg thuis (24 uur per dag, 7 dagen in de week beschikbaar) is uniek in de wereld en wordt mede mogelijk gemaakt door onze goede samenwerking met de kraamverzorgsters en de gynaecologen.

Het grote voordeel van thuis bevallen is dat je in je eigen omgeving bent. Hierdoor hebben jij en je partner meer controle over de bevalling: je bepaalt zelf de omstandigheden waarin je wilt bevallen en bent in een vertrouwde omgeving (je eigen badkamer, wc, slaapkamer etc). Je hoeft na afloop van de bevalling nergens naar toe en alles wordt voor je opgeruimd door de kraamverzorgster en de verloskundige.

Een nadeel kan zijn dat er tijdens de bevalling alsnog een medische reden ontstaat waarvoor je naar het ziekenhuis moet. Dit kan een tegenvaller zijn. Wij zijn opgeleid om deze complicaties tijdig te voorzien en daar naar te handelen. Wij gaan altijd met je mee naar het ziekenhuis, mochten er zich complicaties voordoen om de overdracht aan de gynaecoloog zo soepel mogelijk te laten verlopen. Is de bevalling al ver gevorderd, dan zullen we ook in het ziekenhuis bij jullie blijven totdat jullie kindje is geboren.

Een thuisbevalling is niet minder veilig voor de baby en de moeder dan een poliklinische bevalling. Dit blijkt uit onderzoek. Wil je hier meer over lezen, kijk dan op de KNOV website.

Ziekenhuis

Je kunt ook kiezen voor een poliklinische bevalling: een bevalling in het ziekenhuis onder begeleiding van je eigen verloskundige. Ook een poliklinische bevalling begint thuis. We zullen je altijd eerst thuis bezoeken om te beoordelen of je bevalling begonnen is en goed vordert. Je hoeft dus niet alleen naar het ziekenhuis. Het moment om naar het ziekenhuis te gaan wordt in overleg met de verloskundige bepaalt. Je eigen wensen zijn daarin belangrijk. Je gaat met je partner met eigen vervoer naar het ziekenhuis, de verloskundige volgt met haar eigen auto. Bij aankomst in het ziekenhuis ga je samen met de verloskundige naar de verloskamers. Voordeel van poliklinisch bevallen is dat je niet naar het ziekenhuis hoeft te worden vervoerd als de hulp van een gynaecoloog nodig blijkt te zijn. Na de bevalling mag je met je kindje weer naar huis. Dit is ongeveer 2 uur na de bevalling.

Poliklinisch bevallen kan in ziekenhuis Bernhoven (Uden) of Jeroen Bosch Ziekenhuis (Den Bosch).

Start van de bevalling

Wanneer je zwangerschap zonder complicaties is verlopen, mag je tussen de 37 en 42 weken bij ons bevallen. De bevalling kan op 2 manieren starten, je krijgt weeën of de vliezen breken.

Weeën

In de meeste gevallen (90%) zal de bevalling beginnen met weeën. Weeën zijn samentrekkingen van de baarmoeder. Ze veroorzaken een krampende pijn in de onderbuik, soms ook in de rug en bovenbenen.
Het is een golvende pijn. Je voelt het opkomen, dan gaat het naar een
top en dan zakt het weer af. Je voelt dan een paar minuten niets en
dan komt het weer. Door de weeën zal de baarmoedermond zacht en dun worden, waarna deze zich zal openen
en ontsluiten. Dit gebeurt bij krachtige weeën, die elke 4-5 minuten of sneller komen. De weeën zullen dan ongeveer een minuut aanhouden.

Vruchtwaterverlies

Wanneer de vliezen breken zal er in meer of mindere mate vruchtwater aflopen. Het kenmerk van gebroken vliezen is dat je continu vocht blijft verliezen wat je niet tegen kunt houden. Wanneer je vruchtwater verliest is het belangrijk om een beetje op te vangen in een potje of maandverband. Op die manier kun je de kleur bekijken. Vruchtwater is normaal gesproken doorzichtig of licht roze van kleur met eventueel witte vlokjes. Wanneer het kindje in het vruchtwater heeft gepoept is het groen of bruin van kleur.
Wanneer de bevalling begint met het breken van de vliezen, zal daarna afgewacht moeten worden tot de weeën beginnen. Dit kan vrij snel zijn, maar kan ook een aantal uren duren. In de meeste gevallen beginnen ze wel binnen 24 uur.